KC 1 sluit seizoen waardig af!

Door Paul de Ron

Bij het ingaan van de laatste ronde was het kampioenschap al vergeven aan LSG. Door  misstappen tegen HMC en BSG aan het begin van het seizoen was een tweede plaats en daarmee plaatsing voor de Europacup voor clubteams (11-19 oktober in Porto Carras, Griekenland) het hoogst haalbare. De enige opdracht die het team nog had was winnen van de nieuwbakken kampioen. En dat deden ze met een overtuigende 6 ½ - 3 1/2 overwinning! Naast de eer, stonden er ook titelnormen voor Mig (GM) en Jasel (IM) op het spel. Voor Mig bleek  in de speelzaal  Arthur Pijpers de tegenstander te zijn.

Die had zich volledig op Mig kunnen voorbereiden, omdat LSG voor de wedstrijd  4 namen van mogelijke tegenstanders voor Mig had doorgegeven. 1 of 4 tegenstander(s) scheelt nogal als je je moet voorbereiden!  Of het aan de voorbereiding heeft gelegen weet ik niet, maar na gelijkwaardig uit de opening te zijn gekomen begon Mig rond zet dertig te rommelen en verloor twee pionnen op de damevleugel, waardoor Pijpers een vrijpion kreeg , die in de volgende 16 zetten doorliep naar promotieveld a1. Jasel mocht op bord 1 zijn IM-titelaspiraties waarmaken tegen Edwin van Haastert. Tot zet 40 zag ik niet uit hoe Jasel nog zou kunnen winnen, maar met een klein positioneel voordeel bracht hij  - op  Karpoviaanse wijze - Van Haastert in zetdwang en liet hem geen andere keus dan op te geven: eerste IM-norm binnen. Ik ben ervan overtuigd dat de volgende normen snel zullen volgen. Wat een topper! 

Christov mocht het opnemen tegen Martin Roobol, die een paard offerde voor een ogenschijnlijk doorslaande aanval. Christov had echter alles onder controle en langzaam  verdween het ene na het andere zwarte stuk van het bord: smooth victory!  Wouter pakte het volle punt tegen Rudy van Wessel, die een kleine batterij stukken stuksloeg op de koningsstelling, maar moest constateren dat na het optrekken van de rookwolken zijn stelling er niet beter op was geworden.  Lennart vs Mark van der Werff was een boeiende partij, die Lennart in zijn voordeel besliste met 32. C5!!  Het laatste volle punt was voor Quinten, die Jan-Willem de Jong vrij simpel een volbloed paard afsnoepte. Verder nog remises voor Loek,  Ilias en David, welke laatste in leven werd gelaten door Michiel Bosman. Tot slot nog coach Robnaldo, die wederom (op het laatste moment) moest invallen en het tegen Eelke Wiersma lang volhield , maar de figuurlijke vlag uiteindelijk moest strijken. 

Rob, dank voor je opofferingsgezindheid en je inzet dit seizoen. Net geen kampioen, maar aan de coach heeft het zeker niet gelegen! Volgend jaar staat de beker gewoon weer in Haarlem, toch?
Wil je de partijen naspelen: https://www.schaken.nl/competitie/knsbcompetitie/partijen-meesterklasse-20172018

LSG IntelliMagic

Kennemer Combinatie

 
Gemiddelde Rating: 2389 Gemiddelde Rating: 2423 3½-6½
Haastert van, E.P.C. (Edwin) 2438 Lopez , J. (Jasel) 2351 0 - 1
Schoppen , C. (Casper) 2391 Wely van, L.F.A.M. (Loek) 2653 ½ - ½
Pijpers , A. (Arthur) 2448 Admiraal , M. (Miguoel) 2438 1 - 0
Bosman , M.J.T. (Michiel) 2386 Klein , D. (David) 2504 ½ - ½
Roobol , M. (Martin) 2279 Kleijn , C.D. (Christov) 2456 0 - 1
Jong de, J.W. (Jan-Willem) 2436 Ducarmon , Q. (Quinten) 2483 0 - 1
Wessel van, R.B.W. (Rudy) 2392 Spoelman , W.A. (Wouter) 2563 0 - 1
Jens , A.J. (Jelmer) 2410 Lende van der, I. (Ilias) 2327 ½ - ½
Werf van der, M.J. (Mark) 2394 Dek , L. (Lennart) 2277 0 - 1
Wiersma , E. (Eelke) 2319 Duijn , R. (Rob) 2176 1 - 0

Onderwerp: