KC verplettert Wageningen

In de eerste klasse A van de landelijke KNSB competitie verpletterde KC afgelopen zaterdag het eerste team van Wageningen. Voor de oosterlingen konden alleen GM Jan Timman en IM Yochanan Afek een vol punt scoren. Met een remise voor Pieter Roggeveen en winst voor alle andere KC-ers werd uiteindelijk een 7,5 - 2,5 overwinning opgetekend. KC blijft hiermee in de achtervolging op SC Delft, dat als koploper vooralsnog een matchpunt meer heeft.

GM David Klein rekende op een mooie partij tegen GM Jan Timman. Het was de voormalige 'best-of-the-rest' zelf die roet in het eten gooide, door niet op bord 1 maar op bord 3 aan te schuiven. We moeten dus wachten tot Tata in januari, om jong en oud tegen elkaar te zien strijden. En zo mocht David gehakt maken van FM Erik van den Dikkenberg. Het blijft een genot om te zien hoe David een ogenschijnlijk goede stelling van een tegenstander kapot kan spelen. Centrum afbreken, open lijnen pakken, dreigingen creëren en tot slot een ouderwetse truc. Het bezorgde de coach in ieder geval weer eens een dikke smile op zijn gezicht.

GM Wouter Spoelman kreeg Stefan Bekker als tegenstander. Het werd een ongelijke strijd, waarbij de overmacht voor Bekker veel te groot was. Op bord 3 mocht IM Ali Bitalzadeh het dan dus opnemen tegen Timman met zwart. Ali gaf Timman ruimtelijk overwicht maar was in zijn tegenspel zeker niet kansloos. Een paar kleine onnauwkeurigheden werden Ali fataal. Jammer dat Ali onverwachts tegen Timman speelde, want Ali kennende had hij zich anders nog eens stevig voorbereid. Op bord vier crushte IM Christov Kleijn collega IM Sander van Eijk. Dit ging zo snel en hard, dat ik als meespelende coach in KC3 weinig commentaar erbij kan leveren. Zoals zo vaak hoeft dat ook niet bij partijen van Christov.

Goed nieuws is de snelle en goede overwinning van FM Miguoel Admiraal op Kees Stap. Miguoel heeft wat minder tijd voor schaken door zijn studie en was in eerdere partijen niet al te gelukkig met de uitslag. Een mooie opsteker dus voor onze Mig en we zien uit naar zijn deelname in de topgroep bij Tata. En dan de rest van alle borden. Hoe het precies allemaal verliep weet ik niet, maar duidelijk was het wel. Overwinningen voor Daan, Rob en Max, een remise voor Pieter en een nulletje van Dek tegen IM Afek. Wat opvalt is de wijze waarop Max inmiddels zijn partijen opbouwt en tot winst weet te voeren. Klasse!

De coach is trots op zijn spelers. In februari gaan we verder met deel 2 van de competitie, met op het programma o.a. de strijd tussen KC en Delft. Wie weet om het kampioenschap. Maar eerst kerst, nieuwjaar en Tata Steel. Fijne dagen en tot volgend jaar!

Onderwerp: