KC weer op scherp, wint van Messemaker

Messemaker

Het was weer een spannend bekeravondje, die zoals gebruikelijk bij ons werd verspeeld in de spelonken van ’t Trionk. We hadden een sterk team samengesteld. Onze tegenstander Messemaker was echter niet te onderschatten – je haalt niet voor niets de kwartfinale.
 
Rond tien uur zag het er, ook niet geheel ongebruikelijk, nog niet overtuigend uit voor ons. Rob Duijn had op bord vier een ingewikkelde stelling tegen Ed Roering. Al vanaf het begin van de partij was deze met een leger h-, g- en f-pionnen de koningsvleugel opgestoomd. Rob kon deze opmars weliswaar tegenhouden, maar het zou nog lang duren voor hij actief zou kunnen worden. De andere borden waren ongeveer in evenwicht.
 
De eerste schermutselingen begonnen zich inmiddels af te spelen op bord een, het duel tussen Wouter Spoelman en Peter Ypma. Met een symmetrische pionnenstructuur had Wouter net wat beter stukkenspel. Ypma besloot een pion te pakken(...Pxd5?), en dit bleek gelijk de beslissende fout. Wouter had matdreigingen over de lange diagonaal en de f-lijn, die niet meer te pareren waren. Ondanks enige tijdsdruk van Wouter kon het eerste punt al vrij snel worden opgetekend.    
 
Ondertussen zag Rob drie (!) g-pionnen tegenover zich, waarvan hij de voorste gelukkig geblokeerd had. Als hij de tijd zou krijgen konden de pionnen nog wel eens zwak worden. Roering kon daardoor niet veel anders dan remise afdwingen. In de analyse vonden we vanuit de stelling een paar zetten eerder nog enkele zeer spectaculaire varianten.
 
Met een 1,5–0,5 voorsprong was het aan Max en Lennart om het met scherpte af te maken tegen de familie Evengroen. Twee remises waren genoeg. Vanuit gelijke stellingen begonnen beiden echter steeds meer de partij naar zich toe te trekken. Max (‘ik heb altijd Zwart in de beker’) liet zien hoe je in een toren-paardeindspel op aanval speelt, en won. Lennart brak even later door de Franse vesting, waar de witveldige loper van Zwart de keten probeerde te verdedigen. Ook dat lukte – we gaan weer naar de finaledag!
 
Uitslag:
Kennemer Combinatie – Messemaker 3½ – 1½
Wouter Spoelman (wit) – Peter Ypma 1-0
Maximiliaan Kerkvliet – Henk-Jan Evengroen 1-0
Lennart Dek – Jan Evengroen 1-0
Rob Duijn – Ed Roering ½-½

Onderwerp: