KC2: de oude mannen slaan hard toe

Zou KC2 de goede start (6,5-1,5 tegen Caissa2) een goed vervolg kunnen geven tegen het weinig inspirerende HSG? Jawel, een klinkende 6-2 kon genoteerd worden. Al dient gezegd te worden dat HSG, toch al niet de favoriet in deze poule, ook nog eens verzwakt opkwam.

KC2 bestaat uit vier oude en vier jonge mannen, altijd een goed idee. Tegen deze kwalificatie werd weliswaar luidkeels geprotesteerd door DiV (koud dertig) maar die wordt binnenkort vader en dan piept hij wel anders. De drie vijftigers weten uiteraard  beter.

Eerst de jeugd. Tyro deed het daar het best. Zijn tegenstander trapte in een klassieke grap. Je speelt c4 en zwart komt met Lb4 om een toren op e1 aan te vallen. Tyro doet listig Tf1 en zwart doet in zijn onschuld een ontwikkelingszet. Oeps nu komt c4-c5 en de loper op b4 kan met zijn pielemuisje gaan spelen. Daarna probeerde de beste man
nog wel allerlei vage trucjes maar Tyro gaf geen krimp en drukte een punt.

Derk zat deze dag in de hoeken waar de klappen vielen. In een originele partij van twee kanten ging wit eerst aanvallen met zijn koning in het midden. Derk speelde zijn zware stukken naar a8, a7 en b8 maar wit ging daar stutten en schoof ook nog de koningsvleugel dicht. Wat was nu het zwarte plan? De koningsvleugel openbreken! Een goed plan alleen niet met de zware stukken nog ver weg geparkeerd. Nu kwamen de breekzetten f5 en c6 te vroeg waardoor wit net genoeg tijd had om de zwarte stelling op te blazen.

Ook Max had een zware dag. Na een vingerfout in de opening zat hij een middag lang naar een passieve stelling te kijken. Hoewel hij met een ruil enige lucht kreeg was het wit die de lakens op de damevleugel uitdeelde zonder dat daar tegenspel tegenover stond. Een jammerlijke nul voor onze jonge held.

Het rijtje adolescenten wordt afgesloten met Edwyn, die een tamelijk cryptische partij speelde. Tot in het middenspel kon ik het nog goed volgen. Edwyn had na dameruil wel het initiatief en probeerde alle delen van het bord te benutten om de dapper keepende zwartspeler te bestoken. Alleen gaf die geen krimp. In tijdnood besloot Edwyn het een en ander te forceren door ondersteund met twee torens met zijn pionnen op de koningsvleugel ver naar voren te stormen, uiteraard het een en ander aan gaten elders achterlatend. Het was volkomen onduidelijk wie beter stond en alle uitslagen leken mogelijk. Uiteindelijk bleek het toch te ingewikkeld om alle dreigingen te voorkomen en won onze man een stuk al werd de technische fase door beide partijen niet vlekkeloos uitgespeeld. Uiteindelijk had Edwyn de langste adem en kon zijn debuut in KC2 opluisteren met een punt.

Dan nu het oudemannengeweld. Overigens spelen onze oude mannen als onbezonnen jonge honden, dat dan weer wel. Neem nu een Ome Jan. Beloond voor zijn goede optreden in de eerste ronde mocht hij aan bord 1. Jan zou Jan niet zijn als hij zijn partij weer gezond opzette met een stevig centrum, al was hij wel even vergeten te rokeren waardoor het centrum een reus op lemen voeten dreigde te worden. Daarna volgende een fase met allerlei damachtige meerslagtoestanden die (na later bleek) allemaal weinig correct waren alleen eindigde het feest met een stuk meer voor the good guys.

Ook Div tartte het lot door een pion op b2 in te laten staan, die gewoon geslagen kon worden met vage compensatie. De tegenstander had kennelijk boekjes gelezen met slogans als “sla nooit een pion op b2 ook niet als het goed is”, en deed een andere. Nu stond wit gewoon een centrum en ruimte voor en kon rustig aan een koningsaanval gaan werken. Die kwam er dan ook in volle hevigheid. In de paniek om have en goed te redden sloeg zwart toen a tempo een echt vergiftigde pion, waarna hij gevierendeeld werd.

GonoGo speelt sowieso altijd als een jonge hond. Even een fianchetto loper opgeven om spel op de damevleugel te krijgen? Bang is Go niet en hij werd beloond toen de koningsaanval van wit als een boemerang werkte omdat de open g-lijn voor zwart was en het wit was die pardoes werd mat gezet.

Captain Cook deed weer eens een rare opening. Al werd lange tijd door beide partijen de beste zet gespeeld, het leek toch dat het zwart was die de overhand had. Volgens de engine was het de hele partij gelijk totdat in opkomende tijdnood in het eindspel een voordelige ruil ontstond waarna wit passief stond. Terwijl zwart rustig zijn stelling versterkte, deed wit de hele tijd Td1-d2-d1-d2-d1. Net toen zwart klaar stond om een plan uit te voeren, besloot wit van zijn herhalingsneurose te genezen en speelde plots Tc1-b1. Dat was niet zo slim want door een elegante paardencarrousel won zwart een pion en toen kwam het. Wit ging op zet 35 op zijn dooie gemak door zijn vlag en claimde niet verloren te hebben omdat hij toch recht had op een extra halfuur. Uiterst curieus, zullen we maar zeggen. 

Onderwerp: